Önceki yazımda sizlere 7. Kıta'nın varlığından bahsetmiştim. Denizlerde ve okyanuslarda plastik karışmasını engellemek için hem bizim yapabileceğimiz hem de çeşitli organizasyonların ve devletlerin yapabileceklerinin olduğunu söylemiştim. Bu yazımda sizlere okyanuslara zararlı madde karışmasının önüne geçmek için oluşturulmuş uluslararası bir girişimden bahsetmek istiyorum. Denizlerin Kirlenmesini Önleme Uluslararası Sözleşmesi, kısaca MARPOL 73/78 Protokolü, 6 tane ekten oluşan uluslarası bir antlaşmadır. Temel amacı okyanusların çeşitli kimyasal maddelerin karışımını önlemektir. Antlaşmanın 5. ekinde gemiler tarafından denizlere plastik atık boşaltımı yasaklanmıştır. Peki, madem böyle bir protokol var ve 5. eki plastik atıkların denize boşaltımı yasaklanmış neden bugün okyanuslarda 5 tane büyük çöp adası var?
MARPOL Protokolü, bir sürü bürokratik engellerle karşılaşmış bir antlaşmadır. Antlaşmanın MARPOL 73/78 diye anılmasının sebebi antlaşma metninin 1973 yılında hazırlanmış olması ancak 1978 yılına kadar imzalanmamış olmasıdır. Ayrıca her ülke MARPOL'ü kabul etmemiştir.
(Yeşille göesterilen ülkeler MARPOL Protokolü'nü imzalamıştır)
MARPOL, 1978 yılında imzalansa bile 1983 yılına kadar yürürlüğe girmemiştir. Bunun üstüne bütün eklerin yürürlüğe girmesi, 2005 yılına kadar sürmüştür. Uluslararası antlaşmaların saniyeler içinde yazılıp yürürlüğe koyulmasını beklemem ancak böyle bir antlaşmanın yürürlüğe girmesi için 32 yıl bence abartı bir süre.
Bu antlaşmanın uygulanıp uygulanmadığını sorgulatan kısmı ise okyanuslardan alınan numuneler. Bu numuneler, MARPOL Protokolü imzalandığından beri okyanuslardaki atıkların arttığını gösteriyor. Okyanuslardaki plastik atıkların ise katlarca arttığı gözlemlenmiş.
Peki bu protokol, nasıl hedeflerine ulaşabilir? İlk olarak antlaşmanın herhangi bir denize veya okyanusa kıyısı olan bütün ülkelere imzalatılmalı. Kuzey Kore gibi bir ülkenin bu antlaşmada imzasını görmek bence imzalamayan ülkeler için bir utanç kaynağı olması lazım. Sonrasında Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) bu antlaşmayı uygulaması ve denizleri denetlemesi lazım. Bu kolay bir iş değildir ancak eğer antlaşmanın uygulanması denetlenmez ise MARPOL kağıt üzerinde bir antlaşmadan başka bir şey olamaz. Bu antlaşmalar konusunda farkındalık yaratmanın ise hepimizin sorumluluğu olduğunu unutmamamız lazım. Herkese sormak istiyorum. Siz böyle bir manzarayla karşılaşmak ister misiniz?
Daha önce okumadığım bilgiler..Teşekkür ediyorum..
Çok faydalı bir blog gerçekten. Hiç bilmediğim şeyleri öğreniyorum
Blogunuzda çok yararlı konulara değinmişsiniz. Sayenizde konu hakkında pek çok farklı bilgi edindim. Teşekkür ederim.
Projeniz çok güzel ve başarılı olmuş, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.